Aspir küspesi, hayvanlara yem olarak verilir. Aspir bitkisinden elde edilen ve aspir posası olarak da bilinen aspir küspesinin kaba yem olarak besin değeri oldukça yüksektir. İçerdiği ham protein ile besi sığırları için alternatif protein kaynağıdır. Bu nedenle aspir küspesi hayvancılık açısından önemli bir yem türüdür.
Aspir Küspesi Nedir?
Aspir son derece dayanıklı bir bitkidir. Beyaz, sarı, turuncu, kırmızı ve krem rengi çiçek açan tek yıllık bir bitkidir. Aspir tohumunda yüksek oranda yağ bulunmaktadır. Aspir bitkisinin tohumları %30-50 gibi yüksek oranda yağ içermesi sebebiyle sanayide yağ elde etmek amacıyla kullanılır.
Aspir tohumunun yağı alındıktan sonra geriye kalan içeriğine aspir küspesi denir. Aspir küspesi fosfor, çinko ve demir açısından iyi bir kaynaktır. İçerdiği vitaminler soya küspesine oranla düşük kalsa da yağ ve protein açısından yüksektir. Ayrıca niyasin, riboflavin ve biotin gibi vitaminler içermektedir.
Aspir küspesinin kaba yem olarak besin madde değerleri oldukça yüksektir. %22-24 arasında protein içermesi sebebiyle ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılır. Ruminant hayvanların protein ihtiyacını karşılamak üzere rasyonlarda aspir küspesine yer verilir.
Aspir Küspesinin Besin Değeri
Aspir küspesi, içerdiği ham protein ile besi sığırları için önemli bir protein kaynağıdır. Aspir küspesi, vitamin ve mineral bakımından yeterli bir yem çeşididir. Kaba yem olarak besin madde değerlerinin iyi olduğu belirtilebilir. Soya küspesi ile kıyaslandığında fosfor, çinko ve demir açısından zengin, magnezyum, kalsiyum ve sodyum açısından eşdeğer bir yem türüdür.
Vitamin ve mineral değeri işleme tekniği ve kabuk olup olmadığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Günümüzde yağ çıkarma işlemi preslemenin ardından yapılan solvent ekstraksiyonu ile gerçekleştirilir.
Aspir Küspesi Nasıl Kullanılır?
Aspir küspesi hayvan rasyonlarında tercih edilen bir yem çeşididir. Süt ve et sığırları ile koyunlarda kaba yem olarak kullanılabilir. Ancak kaba yem olarak kullanımı oldukça azdır. Aspir küspesinin kaba yem olarak besin değerleri yüksektir. Fakat kaba yem olarak verildiğinde ağızda yaralanmalara sebep olabilmektedir.