Ebegümecigiller familyasına ait olan pamuk; pamuk yağı, pamuk lifi ve hayvan yemi olarak kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde yetiştirilen pamuk çeşitleri, genellikle orta liflidir. Marmara Bölgesi’nin güney kesimlerinde yetiştirilen pamuğun üretimi, sıklıkla Bursa, Çanakkale ve Balıkesir şehirlerinde yapılmaktadır.
Birçok çeşidi bulunan pamuk bitkisinin tohumları, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesi açısından son derece önemli ürünlerdir. Çünkü pamuk tohumu içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır.
Pamuk Tohumu Nedir?
Pamuk bitkisinin boyu, 1-1,5 metreye ulaştığında açık pembe veya sarı renkli çiçekler açmaya başlar. Bu çiçekler, bir süre sonra kuruyup dökülür. Çiçeklerin döküldüğü alanlarda küçük koyu yeşil, ceviz büyüklüğünde bir koza adı verilen tohum zarfı oluşur. Kozaların içinde birçok tohum bulunur.
Pamuk kozasının olgunluğa erişmesiyle tohumlar üzerinde uzun ve ince lifler oluşur. Koza içinde bulunan liflerin uzamasıyla koza hacmi yetersiz kalır ve kozanın açılmasına neden olur. Pamuk tohumları açığa çıkmaya başlar. Pamuk tohumu, zengin besin içeriğine sahip olması sebebiyle çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Pamuk tohumu, yapı itibarıyla ayçiçeği tohumu gibi diğer yağlı tohumlara benzer. Sert dış gövdesi içerisinde yağ çekirdeğine sahiptir. Pamuk tohumu ayırma makinesi ile ayrılan tohum, yağından arındırılarak hayvan beslenmesinde kullanılır. Pamuk tohumu besin değerleri açısından önemli bir kaynaktır. İçerisinde yüksek oranda protein, yağ ve vitamin bulundurur.
Pamuk Tohumu Nerelerde Kullanılır?
Pamuk tohumu besin değerleri açısından oldukça zengindir. Besleyici ve faydalı pamuk bitkisinin tohumu, pek çok alanda tercih edilen bitkisel bir üründür.
Yağ ve protein açısından oldukça zengin olan pamuk tohumu, pamuk tohumu yağı ve pamuk tohumu küspesi olarak kullanılır. Bunların yanı sıra içeriğinde yüksek oranda A, D, E vitaminleri de bulundurur.
Pamuk tohumundan elde edilen pamuk tohumu yağı, zengin besin içeriği ve aroması ile salata yağı veya salata sosu olarak sıklıkla tercih edilir. Bunun yanı sıra bu bitkisel yağ, mayonez yapımında da tercih edilir.
Pamuk tohumu küspesi de büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde kullanılan yem ham maddesidir. Besin içeriği ile büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta et ve süt verimini artıran pamuk tohumu küspesi, yüksek ısıda üretildiğinden virüs, bakteri, mikrop ve toksik maddeler barındırmaz. Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde de kullanılan bu küspe, hayvanlar tarafından kolay hazmedilmesi sebebiyle hayvancılıkta sık tercih edilen bir üründür.
Pamuk tohumu küspe çeşitleri hakkında bilgi almak için https://vamostarim.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.