Soya fasulyesi faydaları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Diyabet düşmanı olması, iskelet sistemini güçlendirmesi, bağırsak florasını koruması ve kanserden uzak bir yaşam sürmeye yardım etmesi soya fasulyesinin faydalarındandır. Peki, soya fasulyesi nedir, soya fasulyesi nerede yetişir, soya fasulyesi besin içeriği ve değeri nedir?
Soya Fasulyesi Nedir?
Soya fasulyesi içerdiği yüksek protein ve besin değerleri sebebi ile dünyada en fazla tercih edilen yağlı tohumlar arasında yer alır. Günümüzde ABD, Brezilya, Ukrayna ve Arjantin başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde soya üretimi yapılır.
Soya fasulyesi, birçok kullanım alanına sahiptir. Ekildiği alan başına protein açısından en verimli bitkiler arasında bulunur. Aynı zamanda besin değeri bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple Doğu Asya mutfağında ve hayvan yem sanayisinde büyük bir role sahiptir. Soya fasulyesinden elde edilen sıvı yağ yem sanayi de dahil olmak üzere pek çok farklı iş kolunda tercih edilir.
Soya Fasulyesi Nerede Yetişir?
Soya fasulyesinin ilk olarak Çin’de yetiştirildiği bilinir. Bu bilgiden yola çıkılarak anavatanının Doğu Asya olduğu sonucuna varılabilir. Önce Asya’da daha sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Asya’nın sert iklimi ile uyumlu olan fasulyenin toprak ve iklim seçiciliği neredeyse yoktur. Farklı iklim tipleri ile uyumu yakalayan soya fasulyesi, ılıman iklimin görüldüğü yerlerde yetişen bir tarla bitkisi olarak bilinir.
Ilıman iklim bitkisi olan soya fasulyesinin yetişme mevsimlerinde sıcaklığın 18 derece altında olduğu ya da 40 derecenin üstüne olduğu bölgelerde yetişmesi oldukça zordur. Orta Asya’daki ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, Amerika’da gelişmiş tekniklerle yetiştirilir. Türkiye’de ise genel olarak Çukurova ve etrafında üretilir.
Soya Fasulyesinin Besin Değeri Nedir?
Soya fasulyesi, kalsiyum, çinko, folat, bakır, magnezyum, folik asit, protein, potasyum, fosfor, demir ve lif içeriği yüksek bir tarla bitkisidir. 100 gram soya fasulyesi ortalama 147 kaloridir. Proteinlerden vücudun kendiliğinden gerçekleştiremediği amino asidi zengin bir kaynak olarak soya fasulyesi 100 gramında içerdiği lif oranı ile günlük lif gereksiniminin %25’ini karşılar.